Boekenwijsheid

We krijgen er maar geen genoeg van. Praten, schrijven en lezen over communicatie en participatie. Recent verschenen twee boeken van collega’s die bij het schrijven ook spraken met Marion van der Voort van BV Gebiedscommunicatie.

Monique Broekhoff weet alles van strategisch omgevingsmanagement. Alles?  In elk geval veel. De raakvlakken en overlapping met het communicatievak houden haar bezig en daarover schreef zij ‘Omgevingscommunicatie en participatie. Een praktisch stappenplan’.
In het voorwoord de aanmoediging aan communicatieadviseurs: Pak je rol en kick ass! Daar is geen woord Spaans bij.
Marion en Monique vinden elkaar in het belang van heldere communicatie, navolgbaar zijn en dingen niet complexer maken dan nodig is. Daarover spraken zij tijdens een interview dat Monique publiceerde in haar boek.

Een andere recente uitgave is het Handboek bewonersparticpatie van Saskia Fokkema en Suzanne Swart-Beekhuis. Zij brengen in hun boek een stappenplan om te werken aan zinvolle participatie. Bij tal van onderwerpen geven ze achtergrond en praktijkvoorbeelden.  Ook in dit boek een verwijzing naar de praktijk van BV Gebiedscommunicatie. De basisbeginselen van heldere participatie die wij gebruiken staan verwoord in het hoofdstuk Participatie in de praktijk.