Transformatie in Bunnik

Een gebiedsvisie is nog abstract. Best lastig om dan mensen aan boord te krijgen om mee te denken. Gelukkig waren in Bunnik al ondernemers en bewoners actief aan het nadenken over de toekomst van hun gemeente. Zowel zij als anderen dachten mee met stedenbouwkundige Maartje Luisman over de mogelijkheden om een kantorengebied om te vormen tot een mooie woonplek. Bureau voor Gebiedscommunicatie denkt mee over het participatieproces en werkt met de gemeente Bunnik aan de uitvoering.

Leden van de projectgroep interviewde voorbijgangers, we ontvingen Bunnikers op een zomerse dag op Buitengoed De Boomgaard  en vroegen stakeholders om suggesties en ideeën. Als de gemeenteraad instemt is de gebiedsvisie het begin van een project dat steeds concreter wordt.

Klik hier voor het filmpje dat Filmbrigade voor ons maakte over de stationsomgeving.

.

Participatie is corvee

‘Participatie is corvee’ is de titel van een column die Marion van der Voort schreef. Daarmee greep ze net naast de publieksprijs tijdens de Landelijke Omgevingsmanagementdag 2022 in Den Bosch.

Tijdens een korte pitch verdedigde Marion de stelling uit de column. Daarin roept ze iedereen die participatie organiseert op om zelf op pad te gaan en mensen op te zoeken. Zo ontmoet je die brede middengroep.

Column lezen? Kijk hieronder:
Lees verder >

Participatie en Omgevingswet

Met het clubje op de foto maken we de Participodcast. Onder andere over participatie in de Omgevingswet.

De Omgevingswet is geen oplossing voor beroerde participatie. Maar het wordt volgens mij ook niet de oorzaak van een nieuw probleem dat participatie heet.
Wet of geen wet, uiteindelijk moeten we het in de praktijk met elkaar oplossen, ambtenaren, raadsleden, belanghebbenden én initiatiefnemers.

Luister naar de Participodcast over participatie in de Omgevingswet via Spotify of andere kanalen. Of lees de hele column van Marion over dit onderwerp.

Op de foto met Marion van der Voort: Jasper Ludolph en Natalie Rohlof van Mett en Nicolette Ouwerling van Citisens.

Lees verder >

Lol en leren

De reacties van deelnemers aan de workshop ‘Participatie of polarisatie’ zeggen veel. Mensen hebben geleerd dat je niet huiverig hoeft te zijn voor emoties in een zaal. En dat de kleine elementen van de organisatie vooraf, doorslaggevend kunnen zijn voor het verloop van een avond. Maar bovenal hebben de deelnemers én wij als trainers (met Hans Etman van dagvoorzitter.nl) van elkaar geleerd en plezier gehad in deze middag. Gaan we vaker doen!

De Participodcast

Op onregelmatige tijdstippen komt een ongeorganiseerd gezelschap bij elkaar om bij een microfoon te bomen over participatie. En dat levert leuke podcasts op met de welluidende titel; de Participodcast. We praten over de voordelen en nadelen van klankborden, hoe draagvlak eruit ziet en meer onderwerpen die ons bezighouden.

Luister mee via de gebruikelijke kanalen of via https://thebestpodcastshows.nl/podcast/5894-participodcast

 

Training tegen angstdromen

Iedereen die wel eens een avond organiseert of leidt over een omstreden onderwerp, herkent de angstdroom: de uitnodigingen zijn de deur uit, de koffie is geregeld en het zaaltje is geboekt. Maar wat als die boze buurman uit z’n plaat gaat? Of als de discussie gierend uit de klauw loopt? Laveer dan maar eens een beetje prettig door zo’n avond met oplopende emoties.

Je kunt niet voorkomen dat mensen boos of wantrouwig zijn. Maar je kunt er wel alles aan doen om een potentieel licht ontvlambare bijeenkomst goed te laten verlopen. Daarbij is elke stap in voorbereiding en uitvoering van belang.
Hoe je een bijeenkomst goed kunt voorbereiden en wat belangrijk is bij het leiden van het gesprek kun je leren tijdens een training van Marion van der Voort en Hans Etman van dagvoorzitter.nl. Meer weten over de training participatie of polarisatie op 31 maart 2022? Kijk hier.

Foto: Johann Walter Bantz op Unsplash

 

Toekomstbeeld schetsen

Een eerlijk toekomstbeeld schetsen van De Nieuwe Stad in Amersfoort, terwijl het stedenbouwkundig plan nog niet af is.  Daarvoor vroegen we met  Schipper Bosch aan tekenaar Lex van Elten om schetsen te maken.

Bureau voor Gebiedscommunicatie adviseert Schipper Bosch over participatie in hun bijzondere gebiedsontwikkelingen. En we steken de handen uit de mouwen voor bijeenkomsten en evenementen. De schetsen voor De Nieuwe Stad zijn geïnspireerd op de kleine stadsatlas en tonen een beeld van hoe het gebied eruit kán zien volgens de stedenbouwkundige bouwstenen.

Tijdens een druk bezochte stadssafari stonden de schetsen op de locatie waar vandaan het is getekend. Mensen konden het beeld van nu vergelijken met het toekomstbeeld. Zonder dat de gebouwen al zijn ontworpen. Deskundigen gingen gesprekken aan over mobiliteit, hoogbouw en duurzaamheid bijvoorbeeld.

Ter plaatse gaven veel mensen al een reactie maar dat kan ook achteraf online. Meer zien over dit mooie gebied in hometown Amersfoort? Kijk dan hier.

Wat verandert er in de Omgevingswet?

Dat die nieuwe omgevingswet eraan komt weten we al een tijdje. Maar wat dit betekent voor communicatie en participatie is voor velen nog een vraag.

Voor Aedes, de vereniging van woningcorporaties in Nederland, gaf Marion van der Voort een korte inleiding aan de aangesloten communicatieadviseurs. Daarin schetste zij wat er gaat veranderen als de nieuwe wet van kracht is. Zodra een ontwikkeling niet past in een omgevingsplan, moet de initiatiefnemer immers de participatie organiseren. Dat kan een private ondernemer zijn, een particulier of de corporatie. Zij wees op de participatiekaders die elke gemeente ontwikkelt. Handig om die er eens op na te slaan. En ze gaf wat tips, ideeën en leesvoer. Kijk in 2 Aedes Participatie in de Omgevingswet voor meer info.

De mwoah-denker

Participatie. Wij hebben het er bij Bureau voor Gebiedscommunicatie dagelijks over. En wij niet alleen. Collega’s van bureau’s als METT en Citisens kunnen er ook zo lekker over praten.

We begonnen met één podcast. Inclusief column van Marion over corvee en de buurtburgemeester.  De podcast over het bereiken van de mensen die niet fel vóór of fel tégen zijn, de mwoah-denker dus, kun je hier luisteren.
De volgende podcast over participatie komt eraan. Voor je het weet heb je een serie. Drie keer raden hoe we de serie podcasts over participatie gaan noemen…

Top 3 gespreksonderwerpen

Van alle onderwerpen waar belanghebbenden over willen meedenken bij participatie, staan verkeer en groen stabiel in de top drie. Andere hits zijn uitzicht en privacy.

Bij planvorming voor woningen of andere bebouwing gaat de participatie vaak over verkeer en parkeren. Waar kunnen we de auto’s kwijt? En wat is het effect van extra verkeersbewegingen op de omgeving? Ook het effect van bebouwing op bestaande woningen is een belangrijk gespreksonderwerp.
De laatste jaren is groen, biodiversiteit en klimaatadaptatie de snelle stijger in de top van populaire issues. En gelukkig maar. Ontwikkelaars, gemeente en belanghebbenden zoeken naar mogelijkheden om de biodiversiteit te vergroten, water vast te houden en te zorgen voor groene gebieden.

Zwarte Water

De Zwarte Waterzone in Zwolle is daarop geen uitzondering. In maart was Marion van der Voort gespreksleider bij een online bijeenkomst over woningbouw en recreatie in dit bijzondere gebied waar BEMOG en BPD plannen ontwikkelen. Over de meest besproken  thema’s waren in mei opnieuw bijeenkomsten. Zowel over verkeer als over biodiversiteit en natuurversterkend bouwen kwamen veel vragen en opmerkingen binnen. Daarover gingen dan ook de extra bijeenkomsten in mei.  Kijk hier de bijeenkomsten terug.