Participatie voor plan Crailo

VOORUITSTREVEND PLAN VOOR ENERGIEPOSITIEF BUURTSCHAP CRAILO

19 DECEMBER 2019

Crailo, gelegen tussen Hilversum, Bussum en Laren, gaat een bijzondere toekomst tegemoet als een nieuw energiepositief buurtschap met niet alleen woningen, maar ook werkruimte en nieuwe natuur. Bureau voor Gebiedscommunicatie ontwikkelde samen met SVP Architectuur en Stedenbouw, OKRA landschapsarchitecten en Arcadis in Team C een stedenbouwkundig plan en een landschapsplan waarover de drie gemeenteraden begin 2020 een besluit nemen. Bureau voor Gebiedscommunicatie was verantwoordelijk voor de participatie tijdens het proces.


In het nieuwe buurtschap Crailo komen ongeveer 500 woningen, waarvan een derde sociale huurwoningen worden. De helft van het gebied wordt bestaande en nieuwe natuur. Er is vijf hectare terrein voor bedrijven. Mede met elementen als het energiepositief ontwikkelen van het gebied, het toevoegen van een nieuwe Laan van Crailo en een ‘ecowal’ maakt het nieuwe buurtschap de hoge ambities waar van de drie betrokken gemeentes Hilversum, Laren en Gooise Meren.

Samen met betrokkenen en deskundigen is met behulp van het ‘Rad van Crailo’ gekozen voor een focus op identiteit, biodiversiteit, mobiliteit en energie om een zo duurzaam mogelijk buurtschap te ontwikkelen. Tijdens intensieve gesprekken met een ateliergroep, duurzaamheidssessies met betrokken deskundigen en in voortdurende samenspraak met omgeving en stakeholders werkte Team C een jaar aan de ontwikkeling van het plan.