Heldere conclusie na Ontwerpatelier Zaanstad

De mooiste locatie om te wonen op het Hembrugterrein in Zaanstad is tevens de gevaarlijkste plek. Toch is woningbouw niet onmogelijk. Dat was een belangrijke conclusie van het ontwerpatalier dat Bureau voor Gebiedscommunicatie organiseerde voor Ontwerp veilige Omgeving met deskundigen en betrokkenen.

Het Hembrugterrein is een eiland tussen Amsterdam en Zaanstad waar van oudsher veiligheid centraal staat. Tientallen jaren werden daar wapens gemaakt. Wat resteert is een bijzondere inrichting, prachtige gebouwen en een onaangetast plofbos. Zaanstad wil het bijzondere gebied in de komende twintig jaar samen met het Rijks Vastgoed Bedrijf organisch ontwikkelen. De aanwezigheid van twee wegen en het Noordzeekanaal waar gevaarlijke stoffen worden vervoerd en industrie in de directe omgeving maken externe veiligheid een factor van belang bij die ontwikkeling.

In opdracht van het landelijk programma Ontwerp veilige Omgeving organiseerde BV Gebiedscommunicatie het ontwerpatalier. Een groep deskundigen landt ter plaatse om samen met betrokkenen in één middag de mogelijkheden te verkennen voor ruimtelijke ontwikkelingen in een gebied met risicobronnen. Eerder organiseerden we een atelier in Borne en op de Maasvlakte. Een ontwerpatelier in Den Haag staat gepland voor dit najaar.

“Ik ben blij verrast en zelfs een beetje opgelucht dat jullie zo veel mogelijkheden zien. De mooiste plekken langs het water zijn tevens de plekken waar externe veiligheid een rol speelt. Maar nu we door dit ontwerpatelier weten dat er volop mogelijkheden zijn, kunnen we het gesprek over de ontwikkeling  verder voeren.” 
Aldus burgemeester Geke Faber van Zaanstad toen zij na afloop van het atelier de resultaten in ontvangst nam.

.Zaanstad 3_500x333